Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.03.01

Zenei tevékenység

randomTermészetesen nem valami fizetős orvosként működök, így elő-vizitdíj és órabér nincs. Sőt, az első meghallgatás és brainstorming is teljesen ingyenes. Ingyenes továbbá az első dal összes szólamának megírása (próbamunka –midi-hangzású lesz!).

Az én munkafolyamatom a következő részekből áll:
meghallgatlak titeket, az elképzeléseket és átveszem a szövegeket, megjegyzéseket, instrukciókat. Ha van idő és lehetőség átbeszélhetünk pár alapelképzelést (minták, stílus, stb. – ez utólag is működik szóban, ezzel nem kell húzni az időt) – INGYENES
feléneklés: a legegyszerűbb (egy-hangszeres kísérettel) – nem kell tökéletesnek lennie: a hangnem, akkordok, a tempó és a ritmus (többé-kevésbé) stimmeljen az elképzeléssel! – INGYENES

A munkafolyamat első két pontja egy alkalommal történik.

tényleges produceri munka: hangszerelés, szólamok megírása, sávokra bontása (*feljátszása), hangtechnikai munka, stb. – első alkalommal INGYENES (később a megbeszéltek szerint)
egyeztetés (először átküldöm az anyagot, h egyáltalán megfelel-e?) második körben javítok minden észrevételt, kérést (korlátozott mennyiségben) – INGYENES.
Mikor az átküldött anyag már minden tekintetben megfelel az elképzeléseknek, akkor kell újabb személyes találka, a felvételhez.

Itt következik – ha van olyan hangszer, amit élőben kell feljátszani és – az énekszólam felvétele. Ezek nálam úgynevezett stúdió-előzetes vagy DEMO felvételek lesznek, nem stúdióminőségűek (amennyire tudom, kitisztogatom, de azért lemezre nem lesz jó)!!!
A többi (általam írt, feljátszott és kitisztogatott - meg-hangtechnikázott) szólam/sáv stúdió-kész lesz, azokat nem kell újra venni a stúdióban (ez lesz az un. ALAP).
A szólamok feljátszása – akárki végzi is el a munkát– NEM INGYENES !!! (Ez nekem is pénzbe/rezsibe és általában elég sok időbe kerül).  A vokál is egy sáv – igény szerint van saját vokalistánk. Ez az a költség, amit már az első dal felvételénél is kalkulálni kell!
ez után jön még egy kis hangtechnikai munka (1-2 nap) és kész az anyag. Minden számot három formátumban és két változatban kaptok meg: Cubase, WMA és MP3 formátumban, instrumentális (+vokál) és énekes verzióban.

selfie_potroh.jpgEgy példaszámítás:
Tegyük fel, egy alap zenekari megszólalásról van szó (dob, basszus, gitár, akusztikus gitár, billentyű, vokál, ének) akkor a feljátszás 7000.-Ft + 1000.-Ft vokál = 8000.-Ft (nagyjából ez az alapár is, hacsak nem egy két-gitáros Unplugged verziót szeretnétek. A szekciók (fúvós, vonós) nálam egy sávnak számítanak, nem 3-4 szólamnak (tehát pl. három vonós 1000.-Ft).
Tehát egy szám felvételére kb. 10 000.-Ft-ot kell kalkulálni. A 10 000.-Ft-on felül a szólamokért 1000-1000 forintot szoktam számolni (megírás és *feljátszás). Ez nagyjából azt jelenti, ha én írom és játszom fel az ALAP-ot, valamint felveszem a szólamokat/sávokat és ti rájátsszátok/éneklitek a saját dolgaitokat, akkor az nagyjából 30 000.-Ft számonként a kész DEMO-ig.

*feljátszás: a szólamok csak audio formátumban születnek meg, mivel további költséget és időt jelentene azok lekottázása vagy más formátumú lejegyzése. Ebből kifolyólag más zenész által való feljátszásuk csak akkor valósítható meg, ha külön alkalommal (alkalmakkal) betanítom azokat a szóban forgó előadónak. Mindent egybevetve az első időszakban nem igazán tartanám költségkímélőnek, ha mást bíznátok meg a szólamok feljátszásával.

xtudio_mc.jpg

Amennyiben mégis szükséges a dalok írásbeli lejegyzése (kotta/tab/chords, stb) bármilyen későbbi célból kifolyólag, egyeztetni kell valakivel, aki megfelelő időbeli képességgel rendelkezik az adott feladat elvégzéséhez, mivel én sajnos két munkahellyel rendelkezem a tevékenység mellett.